Har du en tavla du vill sälja, ett smycke du vill få värderat eller kanske en antikvitet du ärvt som du inte tänkt behålla? Då kan du vända dig till oss på Auktionshuset i Linköping. Våra värderingsmän har lång erfarenhet av allt ifrån konst och smycken till bilar och antikviteter. Vi erbjuder förutom vanliga slagauktioner även auktioner på nätet, så att du kan följa auktionen hemifrån och sedan få pengarna utbetalda på det sätt som är smidigast för dig. Läs vidare för att få reda på vad skillnaden är mellan en traditionell slagauktion och en auktion på nätet, och hur vi kan hjälpa dig att värdera och sälja dina smycken.

Vad är en slagauktion?

 Ordet auktion för ofta tankarna till traditionella slagauktioner som genomförs i en auktionssal. Då är det en utropare som leder auktionen och tar emot buden från deltagarna. Utroparen håller i den auktionsklubban som meddelar när auktionen är avslutad och vinnaren utsedd. Efter den välbekanta frasen ”första, andra, tredje” slår utroparen klubban i bordet, och det är förstås det som givit upphov till ordet slagauktion.

Auktionerna har vanligen ett utropspris som budgivningen börjar på. Utropspriset baseras på den värdering som gjorts av föremålet. Sedan får alla som vill höja budet lite i taget tills endast en budgivare återstår. Alla bud är bindande, vilket innebär att köpet måste genomföras om du väl lagt budet och vinner auktionen.

Inför vissa slagauktioner går det också att lämna förhandsbud, eller inropsuppdrag. Då anger du det maximala beloppet du kan tänka dig att betala för det föremål du är intresserad av innan auktionen börjar. När auktionen sedan drar igång kommer auktionsfirman att representera dig genom att lägga bud upp till det maxbelopp du angett. Du vinner auktionen om ditt bud är högre än övriga förhandsbud och de bud som läggs när auktionen äger rum.

Moderna auktioner på nätet

Idag är det otroligt populärt med auktioner på nätet. Dels finns det auktionssidor där man kan sälja allt möjligt såsom kläder, böcker och leksaker. Sedan har vi de mer traditionella auktionshusen som numera även anordnar nätauktioner av föremål som har ett lite högre värde. Vi på Auktionshuset i Linköping erbjuder även moderna auktioner på nätet, och publicerar nya auktionsföremål dagligen online. För att delta i auktionerna behöver du skapa ett konto med dina personuppgifter, och kan sedan vara med i budgivningen om tusentals föremål dygnet runt. Varje auktion på nätet pågår mellan 7-14 dagar, och när du vunnit en auktion kan du antingen få föremålet hemskickat eller välja att hämta upp det hos oss.

Genom att bjuda på auktioner online slipper du besöka våra fysiska auktionshus, och kan därmed delta oavsett var du bor. Du får också lättare en bra överblick över alla auktioner då de är smidigt indelade i olika kategorier. Dessutom kan du lägga dina bud när som helst på dygnet, och du kan alltid se budhistorik och om reservationspriset för auktionen uppnåtts eller ej. För att få en fingervisning om hur mycket du ska bjuda kan du alltid ta en titt på värderingspriset, men kom ihåg att slutpriset kan hamna både under och över värderingen.

Alla bud på våra auktioner på nätet börjar på 300 SEK, och den budgivare som lagt det högsta budet när auktionen avslutas vinner föremålet. Precis som under slagauktioner så är alla bud bindande även när det gäller auktioner online. Auktioner på nätet omfattas också av vissa avgifter, och vinner du en aktion från Auktionshuset i Linköping är köparprovisionen 22,5 % + en slagavgift på 80 SEK. Precis som vid övriga köp online gäller ångerrätten även vid nätauktioner.

Värdera dina smycken

Det kan vara svårt att veta värdet på gamla smycken man ärvt av någon kär släkting, eller kanske fått i gåva utan att ha någon uppfattning om inköpspriset. Då är det en bra idé att få dem värderade av en expert. Auktionshuset i Linköping och övriga auktionshus som ägs av Gomér & Andersson har värderingsmän med lång erfarenhet av att värdera bland annat smycken och ädelstenar. Genom att ta hjälp av en erfaren värderingsman får du ett expertutlåtande om just ditt smycke som baseras på både det aktuella materialet och designen.

Du är välkommen att besöka våra kontor för en kostnadsfri värdering under våra öppettider. På så vis får du en bra uppfattning om dina smyckens värde, och kan ta beslut om ifall du vill lämna in dem för auktion eller ej. Du kan även få en kostnadsfri värdering av dina smycken online genom att fylla i ett formulär på vår hemsida. Då laddar du upp ett antal bilder och beskriver ditt smycke, så återkommer vi med värderingen. Ju mer information du har möjlighet att uppge, desto mer rättvisande värdering kan vi ge dig.

Vill du sedan auktionera ut ditt smycke är du välkommen att göra det antingen via en fysisk slagauktion eller auktion på nätet. Oavsett vad du väljer kan du dra nytta av våra låga avgifter och stora kundkrets som innefattar köpare både inom Sverige och internationellt. Då vi har över 90 års erfarenhet av att anordna auktioner kan du vara säker på att allt går tryggt och smidigt, från det att du lämnar in ditt smycke till att du får in pengarna på kontot.

Att auktionera ut smycken eller andra föremål du inte använder är en bra möjlighet att få lite extra pengar på kontot samtidigt som du frigör utrymme och får mer ordning i hemmet. Genom att göra dig av med sådant du inte behöver kan du få råd att köpa det du verkligen vill ha i stället. Och ett av de bästa sätten att se till att du får bra betalt är att ta hjälp av ett auktionshus. Tack vare värderingarna som utförs av experter kan du sälja dina föremål till rätt pris, och har du tur kan budgivningen dra iväg och resultera i betydligt större summor än du väntat dig!